Sommarplaner!

Det är vinter nu men ändå har jag redan börjat planera inför sommaren och det är tur det. Mina planer inför sommaren är att tillbringa en hel del tid ute i naturen i Mälardalen: skogsvandring, bärplockande och sådant. Varför Mälardalen? För att jag har nära släkt (mormor och morfar) som bor där, så jag har i princip boendet ordnat. Dessutom var det länge sedan jag hälsade på dem, någonting som de inte låter mig glömma. ”Ska du inte komma över några veckor i sommar” är en refräng som återkommer varje jul när familjen samlas. I år har jag tänkt mig att jag ska säga ja! Speciellt morfar kommer att bli glad, då han också är en naturmänniska som gillar att vara ute i skogen mycket. Vi kan nog ha mycket trevligt tillsammans, för vi har alltid varit väldigt lika och kommet extremt bra överens.

Lite kommer det att bli som att återuppleva en del av min barndom, där jag nästan varje sommar var hos mormor och morfar i några veckor. Men det är inte bara skogen som lockar utan givetvis också Mälaren själv – en otroligt vacker insjö med många fantastiska öar. Jag kollade runt lite på YouTube för att se om jag kunde hitta någon vide som visar hur fin Mälaren och Mälardalen är, och hittade en som jag gillar skarpt. Kanske inte världens mest avancerade video, men jag kände direkt igen mig. Den känns helt enkelt väldigt mycket Mälaren och Mälardalen för mig.

Små otäcka och farliga djur

Ibland känns det som lite av ett under att man överlevde sin barndom. För det första var man ju hur dum som helst och tog en hel massa korkade risker. Egentligen borde jag dött flera gånger om, men lever ändå av någon anledning. Sedan så när man är vuxen upptäcker man att det finns en hel massa olika farligheter att se upp med, och inte minst i Mälardalen på sommaren. Jag pratar om ett litet litet djur som kan ställa till med allvarliga problem – fästingar.

Det är inte trevligt när en fästing biter sig fast på en, men det kan faktiskt leda till betydligt värre problem än bara lite obehag. Fästingar är nämligen den främsta smittspridaren för TBE (fästingburen hjärnhinneinflammation). Det är en mycket allvarlig sjukdom som kan leda till allvarlig huvudvärk och problem med minnet eller till och med förlamning. Även om det inte är vanligt så kan TBE till och med leda till att offret dör. Riktigt otäckt med andra ord, och i Sverige är det just Mälardalen som är det största riskområdet.

Vaccination

Vad jag minns så vaccinerade jag mig inte mot TBE när jag var barn, men det tänker jag göra nu. Jag vill inte ta några onödiga risker. Priset ligger på mellan 300 och 400 kronor för fästingvaccin och det är jag beredd att lägga ut. Det är också tur att jag kommit på det här så pass tidigt, för TBE-vaccin ska tas i omgångar för att bygga upp skyddet. Vaccination 2 ska följa en månad efter vaccination 1, och vaccination 3 inom ett år efter vaccination 2, och sedan fortsatt vaccinering vart 3 – 5 år. Nu kommer jag att ha tid både för dos 1 och dos 2 innan sommaren, vilket jag tror ger bra nog skydd för att risken för TBE ska vara minimal.

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *